دانستنی های جالب علمی , تکنولوژی روز
با سایت دانستنی ها لذت داشتن اطلاعات روز دنیا و تکنولوژِی را تجربه کنید

به دوستانت نزدیک باش، اما به دشمنانت نزدیک‌تر!

این پند حکیمانه‌ای است که بیشتر اوقات درست از آب درمی‌آید، به عبارتی اگر شناخت درستی از وجوه و سیستم تفکر دشمنان خود داشته باشید، آنها هیچگاه نمی‌توانند بر شما مسلط شوند!

این گفته ظاهرا در مورد یکی از دشمنان انسان یعنی کوسه‌های هراس‌برانگیز هم صادق است و شاید اگر ما زودتر کوسه‌ها را موشکافانه بررسی می‌کردیم، زودتر متوجه یکی از نقاط ضعف آنها می‌شدیم.

تا سپتامبر سال پیش، یعنی زمانی که نتایج یک تحقیق جالب در مورد کوسه‌ها منتشر شوند، ما نمی‌دانستیم که کوسه‌ها دید رنگی ندارند و عمدتا سیاه و سفید می‌بینند.

در این تحقیق، پژوهشگران در استرالیا، شبکیه چشم ۱۷ نوع کوسه مختلف را در با شیوه‌‌ای به نام اسپکتروفتومتری مورد بررسی قرار دادند و متوجه شدند که در ۱۰ نوع از آنها هیچ سلول مخروطی در شبکیه وجود ندارد. سلول‌های مخروطی مسئول احساس رنگ‌ها هستند. در سایر کوسه‌ها هم در میان انبوه سلول‌های استوانه‌ای، فقط نوع خاصی از سلول مخروطی وجود داشت که می‌توانست رنگ سبز را تشخیص بدهد.

در موجودات خشکی‌زنی دید رنگی برای بقا خیلی مهم است اما در موجودات دریازی این طور نیست و سیستم بینایی این موجودات بیشتر برای افتراق کنتراست‌ها تکامل یافته است.

کاربرد این مسئله مشخص بود: لباس‌های شنایی طراحی شود که طرح و الگو و رنگ خاصی داشته باشند تا کوسه‌ها نتوانند آنها را به راحتی ببینند.

هامیش جولی و کریک اندرسون، به تازگی یکی از این لباس‌های شنای مخصوصی را طراحی کرده‌اند.

به این ترتیب حتی اگر کوسه از حواس دیگرش مثل رهگیری خون استفاده کند و به یک انسان نزدیک شود، این احتمال وجود دارد که به سادگی قادر به تشخیص او نباشد و شناگر از حمله کوسه جان به سالم به دربرد. حتی به صورت مشابه می‌شود طرح‌های در زیر بدنه قایق‌ها نصب کرد، تا آنها مورد حمله کوسه‌ها قرار نگیرند.

البته من در جایی ندیدم که کارآزمایی عملی برای این لباس‌های شنا صورت گرفته باشد!




ارسال توسط شایان

متوقف کردن نور و هموار شدن مسیر اینترنت کوانتومی

تکان نخور، آماده، بگو سیب؛ تمام. تا حالا فکر کرده اید که شاید بشود این عبارات را به «نور» بگویید. دیگر نیازی نیست آهسته زیر لب تایید کنید؛ وقتی دانشمندان آلمانی نه فقط فکر که آن را عملی کرده اند دیگر جایی برای خجالت باقی نمی ماند.
 
نور در خلاء با سرعت ۳۰۰ میلیون متر بر ثانیه حرکت می کند. کسانی که قبلاً تلاش کرده بودند به نور افسار بزنند یک بار در سال ۱۹۹۹ توانستند سرعتش را تا ۱۷ متر بر ثانیه بکاهند و در آخرین کوششِ پیش از این، دو سال قبل موفق شدند برای کسری از ثانیه نور را متوقف کنند.
 
اما حالا یک گروه تحقیقاتی آلمانی با موفقیت یک دقیقه ی تمام نور را مهار کرده است. می پرسید چه طور؟ خوب، به سختی.
 
آنها ابتدا یک کریستال مات را برداشته و به منظور بر هم زدن حالت کوانتومی اتم های اش٬ به داخل آن لیزر شلیک کرده اند. با ایجاد دو حالت کوانتومی در آن اتم ها٬ دانشمندان قادر به شفاف کردن کریستال مات در مقابل دامنه ای مشخص از نورهای تابشی شدند (یعنی تنها شعاع هایی با بسامد خاص قادر به عبور از آن ناحیه بودند).
 
سپس یک اشعه لیزر دیگر با همان فرکانسی که کریستال نسبت به آن شفافیت داشت از درون منطقه مورد نظر عبور دادند و در همین حین لیزر نخست را قطع کردند تا یک باره کریستال، مات شود. نتیجه اینکه پرتو لیزر٬ در درون ماده متوقف شد. آن هم نه چند ثانیه٬ بلکه یک دقیقه کامل. یعنی زمانی که نور در آن می تواند ۱۸ میلیون کیلومتر سفر کند٬ یا ۲۰ دور دور ماه بزند٬ البته در صورتی که حبس نشده باشد.
 
به دیگر جزئیات این آزمایش نمی پردازیم؛ آنچه اهمیت دارد کاربردی است که دستاوردهای آن می تواند داشته باشد.
 
این محققان علاوه بر حبس نور، موفق شدند یک تصویر را هم با روش به کار رفته در آزمایش، ذخیره و سپس بازیابی کنند. از این روش و نتایج به دست آمده می توان برای انتقال کوانتومی داده ها استفاده کرد و بر اشکالات موجود در شبکه های کوانتومی فائق آمد. مخلَص کلام اینکه یک تکه دیگر از جورچین اینترنت کوانتومی پیدا شده و این یعنی اینترنت خیلی خیلی سریع در راه است. 



ارسال توسط شایان

کره جنوبی و راه اندازی خط اتوبوس با قابلیت شارژ در مسیر

اغلب وقتی صحبت از شارژ بی سیم به میان می آید یاد تبلت ها و تلفن های هوشمند می افتیم٬ ولی شهر گومی در کره جنوبی می خواهد این فناوری را در مقیاسی بزرگتر به کار بگیرد: اتوبوس ها!

قرار است یک جفت اتوبوس الکتریکی با امکان شارژ حین حرکت در مسیر٬ در این شهر به خدمت رسانی بپردازند. آسفالت ویژه ای که در مسیر حرکت اتوبوس ها کشیده شده امکان آن را می دهد که بدون نیاز به توقف٬ باتری ها شارژ شوند.

گفته می شود که این اولین استفاده عمومی از فناوری OLEV (مخفف Online Electric Vehicle) است و هر اتوبوس بعد از خروج از مسیر ویژه که دارای میدان مغناطیسی است٬ می تواند تا ۲۴ کیلومتر دیگر هم حرکت کند.

از آنجایی که این فناوری با ۵ تا ۱۵ درصد از قدرت میدان مغناطیسی نیز کار می کند٬ بنابراین نیازی نیست که مسیر همیشه آب و جارو شده باشد. نکته جالب تر اینکه فقط حین عبور خودروهای OLEV سیستم به کار افتاده و میدان مغناطیسی را بر پا می کند.

انستیتو علوم و فناوری پیشرفته کره سال ها است که بر روی این تکنولوژی کار کرده و حالا ۲ اتوبوس و تا سال ۲۰۱۵ نیز ۱۰ اتوبوس دیگر در مسیر قرار خواهند گرفت.

                                                                                                   




ارسال توسط شایان

با این قلم دیجیتال می‌توانید صحت نوشتاری دستنوشته‌های خود را بررسی کنید

هیچ وقت آرزو کرده‌اید که بتوانید صحت نوشتاری دستنوشته‌های خود را بررسی کنید؟ با این قلم موجود در کیک‌استارتر که در صورت غلط نوشتن کلمات با بوق کوچکی خبرتان می‌کند تا متوجه شده و دوباره تلاش کنید، آرزویتان برآورده می‌شود. یا اینکه می‌توانید همیشه یک فرهنگ لغت به دست بگیرید.

با یک پرداخت ۱۹۰ یورویی کیک‌استارتر (به اضافه ۱۰ یورو هزینه حمل) که برابر ۱۶۲ دلار است، دیگر هرگز کلماتی را که پیش از این در دست نوشته‌های‌تان اشتباه می‌نوشتید را تکرار نخواهید کرد. Lernstift، پروژه‌ای که توسط دو پدر با امید به اینکه بتوانند فرزندانشان را در یادگیری نگارش صحیح کلمات یاری کنند انجام شد، قلمی است که به زیبایی نشان می‌دهد فناوری رادیویی چگونه می‌تواند دیدگاه‌ها و الگوریتم‌های فانتزی را در کنار هم قرار داده و تعامل بیشتری به یک دستگاه بیفزاید.

این قلم اتصالات اینترنتی و الکترونیکی را با هم ترکیب می‌کند و زمانی که کاربر کلمه‌ای را اشتباه و یا حتی ناخوانا بنویسد به آرامی می‌لرزد. امکانات زیادی در این محصول وجود دارد، از جمله نرم‌افزار تشخیص دست‌خط. از آنجا که این یک محصول نوپا است ممکن است هرگز به صورت انبوه تولید نشود اما سازندگان آن امیدوارند اولین نسخه‌های این قلم را پاییز امسال به دست حامیانشان در کیک‌استارتر برسانند.

اوایل هفته جاری با دیدن اپلیکیشن گوگل گلس برای CPR شگفت‌زده شدم، این اپلیکیشن از حسگرهای داخل گلس استفاده می‌کند تا به افراد درباره تکنیک CPR شان بازخورد دهد، زیرا معتقدم این بازخورد و تعامل خصیصه‌ای است که می‌تواند آینده وب را رقم بزند. این قلم نیز نمونه دیگری است که بر نحوه نگارش فرد و آنچه می‌نویسند نظارت داشته تا افراد بدانند کی واژه‌ای را غلط می‌نویسند و یا اینکه کجا خطشان ناخوانا می‌شود.

نیت این محصول یاری کودکان برای یادگیری املا و نگارش به زبان انگلیسی است اما از آنجاکه تمرکز سازندگان این وسیله بر تقریبا باز نگه‌داشتن آن است، این قلم را می‌توان به شیوه‌های مختلفی استفاده کرد؛ از تعامل گرفته (می‌توانید در لحظه روی مانیتورتان ببینید که من روی کاغذ چه می‌نویسم) تا پیگیری پیشرفت نوشتار چند کودک در یک کلاس.

این مثال دیگری از مزایای دنیای دیجیتال بود که به لطف حسگرها و اتصالات اینترنتی به دنیای فیزیکی ما وارد شده است.




ارسال توسط شایان

گوگل سرویسی را برای یافتن تلفن های اندرویدی عرضه خواهد کرد

در گم کردن موبایل خود مهارت دارید؟ نگران نباشید، چرا که تعداد بسیاری از کاربران مانند شما هستند و همین موضوع گوگل را وادار کرده است تا به فکری راه حلی باشد.

دقایقی پیش اعلام شد که این شرکت در نظر دارد تا سرویسی به نام Android Device Manager را در اواخر این ماه معرفی کند که به کاربران اجازه می دهد هنگامی که دستگاه خود را گم کردند راه هایی را برای یافتن آن در اختیار داشته باشند.

شما با استفاده از این سرویس می توانید زنگ موبایل خود را با بلند ترین حد ممکن به صدا در بیاورید تا از این طریق حتی اگر دستگاهتان سایلنت نیز باشد، آن را راحت پیدا کنید. این سرویس همچنین قادر است تا مکان موبایل شما را به صورت زنده بر روی نقشه گوگل نمایش دهد و در شرایط اضطراری نیز قابلیت پاک کردن اطلاعات از راه دور را در اختیارتان می گذارد. شایان ذکر است که این سرویس برای نسخه ها ۲.۲ به بعد اندروید در دسترس خواهد بود.

فعلا اطلاعات بیشتری در مورد این سرویس نداریم، اما به زودی خواهیم دانست که گوگل چه فکر ویژه ای برای پیدا کردن گمشده های اندرویدی کرده است.




ارسال توسط شایان